Afknappers in de liefde: fixen, negeren of wegwezen?


Afknappers, red flags, icks of hoe je ze ook noemt. We komen ze allemaal tegen. Sterker nog, meer dan driekwart van de Nederlanders heeft er wel eens eentje opgemerkt bij een partner of date. Maar wat vinden we nou echt vervelend? En zijn die afknappers soms zelfs reden om het uit te maken?
We zochten het voor je uit en hebben de antwoorden voor je verzameld!
Afknappers bij een partner
We hebben ze (bijna) allemaal: afknappers in de liefde. Meer dan driekwart van de Nederlanders stoort zich wel eens aan iets bij een relatie of date. Voor één op de vijf zijn het er zelfs zó veel, dat casual daten geen optie is. Die hebben gewoon een flinke lijst waar iemand aan moet voldoen. Gelukkig is niet iedereen zo streng. Zo’n 58 procent heeft wel wat afknappers, maar zet niet meteen de rem erop als er eentje voorbij komt. Gelukkig maar, anders zou daten wel héél ingewikkeld worden. Er is nog hoop, want 22% van Nederland heeft helemaal geen last van afknappers.
Woon je in Zeeland? Dan is de kans groot dat jij ook een flinke waslijst hebt. Bijna een derde van de Zeeuwen geeft aan veel afknappers te hebben. In Noord-Holland zitten ze er trouwens ook goed in. Maar in het nuchtere Friesland? Daar valt het mee. 38 procent zegt daar geen afknappers te hebben voor een partner.
De drie vaakst voorkomende afknappers bij een date/persoon
Niet elke afknapper is hetzelfde. Dat blijkt wel, want de afknapper die het vaakst genoemd wordt, is liegen of oneerlijkheid. Maar liefst 80% van de Nederlanders noemt dit een echte afknapper. Op nummer twee, met 60%, staat onbetrouwbaarheid en afspraken niet nakomen. Op de derde plek staat egoïstisch gedrag, met 59%.
Het zal je vast niet verbazen dat de vaakst genoemde afknapper ook de ergste is. Bijna een derde van de Nederlanders noemt liegen of oneerlijkheid de grootste afknapper. Maar de rest van de top drie ziet er anders uit dan hierboven. Zo staat op de tweede plek jaloezie en bezitterig gedrag, waar 22% van de mensen een grote red flag in ziet. De top drie wordt afgesloten met alcohol- en drugsgebruik.
Benieuwd naar de rest van de lijst? We hebben de top 10 voor je op een rijtje gezet, van ergst naar minst erg:
- Liegen of oneerlijkheid
- Jaloezie en bezitterig gedrag
- Alcohol en/of drugsgebruik
- Te veel praten over zijn/haar ex
- Onvolwassenheid
- Ambitieloos
- Onbetrouwbaarheid of afspraken niet nakomen
- Gebrek aan respect of empathie
- Egoïstisch gedrag
- Focus op seksuele handelingen
Signalen van red flags
Wanneer merken we die eerste signalen van red flags? Voor 26% is het meteen duidelijk: bij de eerste date zien ze al de eerste afknappers. Een derde heeft iets meer tijd nodig en merkt pas binnen een week de eerste signalen op. 24% doet er iets langer over en ziet de eerste afknappers pas binnen een maand. Een kleine groep (12%) heeft er meerdere maanden voor nodig en 3% merkt afknappers pas ver in de relatie op. Misschien komt dat wel door de welbekende roze bril die je op hebt als je verliefd bent? Want voor 2% zijn afknappers pas echt zichtbaar als het uit is. De roze bril gaat af, en ze kunnen alles weer met een helder perspectief bekijken.
Hoe reageren we op afknappers? Je ziet het in onderstaande visual:
Is verandering mogelijk?
Accepteren we de mankementen van onze date of partner, of proberen we er alles aan te doen om iemand te veranderen? De meerderheid (37%) heeft weleens geprobeerd iemand te veranderen, maar zonder resultaat. 18% kreeg het juist wél voor elkaar om de afknappers eruit te krijgen. Al vinden we het blijkbaar ook niet heel erg om het een periode aan te kijken, in de hoop dat het beter wordt. Zo negeert 28% de eerste irritaties en wacht rustig af.
Ruim 43% denkt dat tijd het juiste medicijn is om van de afknappers af te komen en verwacht dat wanneer iemand ouder wordt, deze wel zal verdwijnen. 57% geeft aan dat afknappers niets met de leeftijd of het ouder worden te maken hebben.
Dealbreakers
Een relatie aangaan terwijl je al irritaties hebt tijdens het daten? 1 op de 3 Nederlanders zegt er niet aan te beginnen. Ruim 60% geeft aan dat het er maar net aan ligt wat voor afknappers het zijn, met die gedachte maken ze een beslissing.
Uiteindelijk blijken afknappers toch wel bepalend te zijn om een relatie te beëindigen. Het overgrote deel, namelijk 55%, koos ervoor naar aanleiding van de mankementen van de partner de relatie te beëindigen en zegt hier geen spijt van te hebben. 18% beëindigde de relatie niet, maar zegt dit achteraf wel gedaan te willen hebben. Het is maar een klein deel, slechts 5%, wat zegt nog nooit een afknapper in de relatie te hebben opgemerkt.
Zelfreflectie
Maar hoe bewust zijn we eigenlijk van onze eigen afknappers? Het merendeel (58%) is zich bewust van een aantal minpuntjes. Een kleiner deel (11%) heeft weleens van een ex gehoord dat ze afknappers zouden hebben, maar is het daar zelf niet mee eens. 21% denkt geen afknappers te hebben en heeft hier ook nog nooit iets over gehoord. Tot zover onze zelfreflectie!
Verantwoording onderzoek
Dit onderzoek is uitgevoerd aan de hand van een survey onder 700 Nederlanders in de periode van 1 maart t/m 7 april.