Curly Girl Methode: Alles wat je moet weten!

Curly Girl Methode

De Curly Girl Methode wordt steeds populairder onder mensen met natuurlijk golvend, krullend of kroeshaar. Maar wat houdt deze haarverzorgingsroutine precies in, en waarom is deze methode zo bijzonder? Wij leggen het je uit in deze blog!

Mensen met krullend haar zullen het er volmondig mee eens zijn: Er is niets zo lastig dan het verzorgen en stylen van een mooie bos krullen! Maar hoe komt dit? Hiervoor is het belangrijk de verschillen tussen steil en krullend/kroeshaar te weten.

Wat is het verschil tussen steil en krullend haar?

Steil haar heeft een ronde dwarsdoorsnede en is dus helemaal glad. Talg kan zich makkelijk verspreiden van de hoofdhuid tot in de haarpunten en zo dus het gehele haar beschermen tegen uitdroging.

Hoe meer het haar krult, hoe meer bochten er in één enkele haar zitten. Dit maakt het voor talg lastiger om het hele haar te bedekken. Dit betekent dat het haar sneller uitdroogt en kwetsbaarder is, waardoor het makkelijker breekt of splijt.

Wat doet de Curly Girl Methode voor het haar?

Met de Curly Girl Methode, bedacht door Lorraine Massey, kies je voor producten die het haar niet meer beroven van vocht en écht voeden. Door het volgen van de CG methode wordt je haar weer gezond, pluisvrij en krijgen krullen meer definitie! Maar, dit klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom leggen we jou in het kort uit hoe de Curly Girl Methode werkt!

Ingrediënten checken

De Curly Girl Methode komt er in de basis op neer dat je producten gaat vermijden die bepaalde “schadelijke” ingrediënten bevatten. In plaats daarvan kies je voor producten die vrij zijn van sulfaten, siliconen, parabenen, minerale oliën, waxen en uitdrogende alcohol.

Deze ingrediënten hebben namelijk een negatief effect op het haar. Zo zullen sulfaten het haar uitdrogen en leggen siliconen en minerale oliën een laagje om het haar heen, waardoor vocht en andere producten niet meer tot het haar kunnen doordringen. Hierdoor droogt het haar (nog meer) uit en dat wil je niet, aangezien krullend haar van nature ook al wat droger is!

Lees hier meer over welke ingrediënten je het beste kunt vermijden wanneer je de Curly Girl Methode doet!

Hoe doe ik de Curly Girl Methode?

Wanneer je met de Curly Girl Methode begint, ga je eerst uitzoeken wat jouw haareigenschappen zijn. Hoe je dit doet, kun je lezen in deze blog!

Na het uitzoeken van jouw haareigenschappen, begin je met een ‘final wash’. Hiervoor heb je een shampoo nodig die geen siliconen, minerale oliën wax en uitdrogende alcohol bevat, maar wél sulfaten! De sulfaten in de shampoo zorgen er namelijk voor dat het haar en de hoofdhuid zó grondig worden gereinigd dat alle onzuiverheden (maar ook de natuurlijke vetten!) worden verwijderd. Na de final wash gebruik je alleen nog maar producten die CG-proof zijn.

Voor het Curly Girl-proof wassen van het haar zijn er verschillende was methodes. Welke was methode voor jou geschikt is, is een kwestie van uitproberen.

Na het wassen gebruik je een conditioner om het haar te hydrateren. Breng de conditioner aan in de lengtes en punten van het haar en verdeel het met je vingers of een kam met grote tanden. Ook de Denman D3 Brush wordt veel gebruikt bij de CG Methode.

moma-heart
Denman D3 borstel medium 7-rij zwart/rood/wit
(€ 14,94   incl. btw)
moma-check-mark Morgen in huis
moma-heart
Hercules Magic Star 5660
(€ 23,58   incl. btw)
moma-check-mark Morgen in huis

Vervolgens ‘scrunch’ je met je handen het haar omhoog, richting de hoofdhuid. Op deze manier bevorder je jouw natuurlijke krulpatroon. Spoel het haar gedeeltelijk of helemaal uit.

Wanneer je de conditioner er volledig uit hebt gespoeld, wordt aangeraden een leave-in conditioner of moisturizer te gebruiken. Deze breng je op dezelfde manier aan als de conditioner.

Tot slot kun je de voor jouw haartype geschikte stylingproducten aanbrengen.

Wij hebben allemaal CG-proof producten voor jou geselecteerd, bekijk ze hier!

Hoe droog ik mijn haar?

Ook het drogen van het haar kun je op verschillende manieren doen. Afgeraden wordt om een gewone katoenen handdoek te gebruiken. Deze is te ruw waardoor er juist weer pluis wordt veroorzaakt. Kies voor een T-shirt of een microvezelhanddoek. Knijp voorzichtig in het haar om overtollig water te verwijderen of kies voor de ‘plopping methode’.

Je kunt het haar aan de lucht laten drogen, dit is beter voor het haar. Wil je het haar toch föhnen? Gebruik dan een föhn met een diffuser en föhn op een zo laag mogelijke temperatuur. Zo minimaliseer je pluis en beschadig je het haar minder.

Is de Curly Girl Methode ook geschikt voor steil haar?

Heb je geen krullende lokken? De producten die gebruikt worden bij de Curly Girl Methode zijn ook prima geschikt voor mensen met steil haar. Doordat je simpelweg “schadelijke” ingrediënten gaat vermijden, zal ook steil haar mooier en gezonder worden!

CGM: Wat is de juiste manier?

Wanneer je online gaat zoeken naar meer informatie over de Curly Girl methode, zul je erachter komen dat er hier en daar wat verschillen zitten in de uitleg. Echter, het idee achter deze methode is in principe overal het zelfde: De beste producten en toepassingsmethoden vinden voor jouw haartype, zodat jouw natuurlijke golf of slag het mooist wordt! Experimenteer en ontdek wat voor jou het beste werkt!

Blijf experimenteren

Geen krul is hetzelfde en ieder haartype is anders. Wat voor de één werkt, kan voor de ander een grote teleurstelling zijn. Een kant-en-klaar advies bestaat dus niet, helaas!

Ons advies is om goed uit te zoeken wat de eigenschappen van jouw haar zijn en daarna verschillende producten en combinaties van producten uit te proberen. Probeer het liefst één nieuw haarproduct tegelijk uit en gebruik het wat vaker. Zo kun je het beste zien wat dat product met het haar doet.

Door te blijven proberen en experimenteren kom je er vanzelf achter wat het beste werkt voor jouw haar!

Wij zijn benieuwd! Laat ons zien wat de Curly Girl Methode al voor jouw haar heeft gedaan. Deel jouw foto op één van onze sociale media kanalen. Gebruik #Haibu en vergeet ons niet te taggen!

Deel deze blog