Facebook Pixel
Naar overzicht

Alles over de juiste reiniging en onderhoud van kappersscharen

Alles over de reiniging en onderhoud van kappersscharen
Daniëlle, 21/09/2020 In Nieuws , PRO tips

Om de levensduur van jouw kappersscharen te verlengen is het belangrijk deze goed schoon te maken. En met de komst van het Corona-virus is het belangrijker dan ooit om je scharen te reinigen, zodat je altijd hygiënisch te werk kunt gaan.

Wanneer een schaar niet op de juiste manier wordt onderhouden, kan het voorkomen dat deze niet meer goed knipt. Daarom leggen wij jou in deze blog alles uit omtrent het reinigen en onderhouden van kappersscharen, zodat jij langer van jouw scharen gebruik kunt maken en het beste resultaat kunt leveren aan jouw klanten. Lees snel verder!

Allereerst, wat moet je vooral niet doen?

Om scharen snel en effectief te reinigen worden deze vaak in een reinigingsbad gelegd of ondergedompeld in zuurhoudende middelen. Je zult verwachten dat je op deze manier de hele schaar grondig reinigt, helaas is dit niet waar. Sterker nog, je maakt de kappersschaar er alleen maar mee kapot!

De gevolgen van een reinigingsbad

Wanneer je de schaar volledig onderdompelt heeft dit grote gevolgen. Alle smerende en beschermende middelen worden hierdoor opgelost. De kogellagers en teflon ringetjes, die in de schroef zitten, worden aangetast.

Ook blijft er altijd (een beetje) vocht, zuren of andere agressieve stoffen tussen de snijbladen en het schroefwerk zitten. Dit achtergebleven vocht veroorzaakt een chemische reactie die zich in het metaal ‘vreet’ waardoor er roest- en/of vlekvorming (corrosie) ontstaat.

Doordat alle smerende en beschermende middelen zijn opgelost en er corrosie is ontstaan, zal de schaar stroef gaan lopen en bot aanvoelen. Over een langere periode zal de schade aan de schaar zelfs alleen maar toenemen. Vaak is deze schade niet meer te repareren en zit er niets anders op dan een nieuwe schaar te kopen!

Ons (dringende) advies is daarom ook om deze manier van reinigen niet te gebruiken voor kappersscharen!

Maar, hoe moet je dan wel je kappersschaar onderhouden?

Om scharen goed te onderhouden en bovengenoemde problemen te voorkomen, raden wij je aan jouw kappersscharen regelmatig als volgt te reinigen:

 1. Spuit alléén de snijbladen in met een alcohol-oplossing of een desinfecterende spray. Let op, spuit dit middel nooit op of in de schroef! Hierdoor kan er alsnog een chemische reactie ontstaan.
 2. Wrijf zowel de binnen- als buitenzijde van de snijbladen droog met een schone, droge doek (microvezeldoek).
 3. Olie de schaar met regelmaat. Dit doe je tussen de snijbladen, ter hoogte van de schroef. Op deze manier zorg je ervoor dat de schaar soepel blijft lopen. Per ongeluk te veel olie op de schaar gedaan? Wrijf dit dan eenvoudig weg met een schone, droge doek.

 1. 24% korting
  Wahl Olie 118 ml
  Wahl Olie 118 ml
  € 6,25 € 7,56 € 4,77 € 5,77

Reinig je schaar regelmatig!

Let op, ook het niet (tijdig) reinigen van een schaar kan de kappersschaar beschadigen en onbruikbaar maken! Tijdens het knippen blijft er namelijk altijd residu van haarchemie achter op de schaar. Dit hecht zich aan het metaal en tussen de snijbladen, waardoor dit dezelfde reactie kan geven als wanneer je de schaar in een reinigingsbad onderdompelt.

Is het jammer genoeg te laat voor jouw kappersschaar en heb je een nieuwe nodig? Bij Haibu ben je aan het juiste adres! Bij ons vind je links- en rechtshandige knipscharen, coupescharen en effileerscharen van verschillende professionele kappersmerken. Shop snel op Haibu en ga voor een perfect resultaat!

 1. 11% korting
  Jaguar Knipschaar Gold Rush Gold
  Jaguar Knipschaar Gold Rush
  € 160,00 € 193,60 € 142,88 € 172,88
 2. 15% korting
  Kyone 480 College Line knipschaar 5,0 Zilver
  Kyone 480 College Line knipschaar 5,0 Zilver
  € 44,90 € 54,33 € 38,17 € 46,19

 1. 13% korting
  Kyone Coupeschaar 1500T 6,0"
  Kyone Coupeschaar 1500T 6,0 inch
  € 189,90 € 229,78 € 165,00 € 199,65
 2. 17% korting
  E-Kwip Knipschaar Galaxy GA 55 5,5 inch
  E-Kwip Knipschaar Galaxy GA 55 5,5 inch
  € 163,00 € 197,23 € 135,76 € 164,27

Welkom!

Volgens ons systeem gebruik je Chrome Lite op je apparaat. Voor een betere ervaring deze gelieve uit te schakelen. Dit is mogelijk door onderstaande stappen uit te voeren.

 1. Druk op de 3 bolletjes rechtsboven
 2. Druk op instellingen
 3. Scroll naar beneden en druk op Lite-versie
 4. Schakel deze uit
 5. Vernieuw de pagina