Uitleg kleurencirkel

Hoe is de kleurencirkel opgebouwd?

Zoals je misschien weet bestaan er drie 'zuivere' kleuren: geel, rood en blauw. Dit worden de primaire kleuren genoemd. Ga je deze kleuren mengen dan ontstaan de kleuren oranje, groen en violet, dit noemen we secundaire kleuren. Meng je een primaire kleur met de aangrenzende secundaire kleur dan krijg je de tertiaire kleuren: geel-groen, groen-blauw, violet-blauw, rood-violet rood-oranje, en geel-oranje. Vind je dit nog lastig? Bekijk dan onderstaande foto voor een visuele weergave.

In totaal zijn er nu 12 verschillende kleuren ontstaan, deze maken deel uit van het kleurenwiel. In het kappersvak worden deze kleuren ook wel kleurkarakters of kleurtonen genoemd. Kleurtonen kunnen warm, koel of neutraal zijn. De kleuren geel tot en met rood-violet worden bestempeld als warm, de kleuren violet tot en met geel-groen zijn koel. Maar waar gebruiken we de kleurencirkel eigenlijk voor? Dat leggen we hieronder uit!

Waar gebruik je de kleurencirkel voor? 

De kleurencirkel gebruiken we om haarverf op de juiste manier te mengen en om verkeerd uitgepakte kleuren te neutraliseren. Iedereen is anders, dus ook niemand heeft hetzelfde haar. Als je bij 5 willekeurige vrouwen dezelfde haarverf aanbrengt, pakt de kleur bij alle 5 anders uit. Dit heeft te maken met de natuurlijke haarkleur en ondertoon, maar ook met de structuur en gezondheid van het haar. Mix verf daarom altijd als je de gewenste kleur wilt bereiken. Om dit te kunnen moet je weten wat de kleurcodes op verpakkingen betekenen.

Uitleg kleurcodes haarverf

Kleurcodes bestaan uit een cijfer met daarachter nog een cijfer of een letter (dit verschilt per merk). Het eerste cijfer geeft aan hoe licht/donker de haarverf is. De letter of het cijfer hierachter geeft de onderliggende toon/gloed aan.

Het eerste cijfer
1 = Zwart
2= Heel donker bruin
3 = Donkerbruin
4 = Middenbruin
5 = Lichtbruin
6 = Donkerblond
7 = Middenblond
8 = Blond
9 = Licht blond
10 = Heel licht blond

Het tweede cijfer of de tweede letter
A of 1 = Blauw - As
V of 2 = Violet
G of 3 = Geel - Goud
C of 4 = Oranje - Koper
M of 5 = Kastanjebruin
R of 6 = Rood
G of 7 = Groen

Over het algemeen houden merken bovenstaande codes aan. Echter kan het bij enkele merken afwijken. Lees dus altijd eerst goed de verpakking. Benieuwd naar ons assortiment in haarverf? Op Haibu koop je haarverf van professionele merken met hoge kortingen, bekijk hier ons gehele aanbod!

Ongewenste kleuren verwijderen

Iedere haarkleur heeft een bepaalde gloed. Zo heeft blond haar vaak een gele gloed en bruin haar vaak een rode gloed. Om deze te verwijderen heb je de kleurencirkel nodig. Kleuren die tegenover elkaar staan in de kleurencirkel heffen elkaar op. Om het duidelijk te maken drie voorbeelden:

  • Wil je een rode gloed uit het haar verwijderen? Gebruik dan haarverf met een groene toon.
  • Wil je een gele gloed corrigeren? Gebruik dan haarverf met een violetkleurige toon.
  • Wil je een groene gloed uit het haar halen? Dan heb je haarverf nodig met een rode toon.

Let op: gebruik altijd kleuren die dezelfde toonhoogte hebben als de haarkleur op dat moment!

Huidtint bepalen

Merendeel van de Nederlanders is geboren met een koele gezichtskleur, wat zich kenmerkt in een blauw/rossige ondertoon. Heb jij een koele ondertoon? Dan staan koele (as)tinten je prachtig. Als iemand een warme gezichtskleur heeft, heeft de huid een gele, rode of oranje ondertoon. Dan passen warme tinten zoals goud en koper beter bij jou. Heb jij van nature een neutrale huidskleur? Dan heb je geluk, dan staan in veel gevallen koele als warme tinten jou prachtig!

Hoe kom je erachter welke ondertoon je hebt?

Hier is een gemakkelijk trucje voor, dit kan je namelijk afleiden van je eigen polsen. Draai je handpalm naar je toe en kijk goed naar de aderen op je pols. Als het goed is zijn hier je aderen duidelijk zichtbaar. Zie je voornamelijk blauw-paars kleurige aders? Dan heb jij een koele ondertoon. Zie je voornamelijk groene aders? Dan heb jij een warme ondertoon. Zijn er bij jou evenveel aders blauw-paars als groen? Dan heb jij een neutrale ondertoon!

Hulp nodig? Wij staan voor je klaar!

Wil je het haar verven en wil je haarverf kopen? Dan ben je bij Haibu aan het juiste adres! Onze website heeft een uitgebreid assortiment professionele haarverf. Ontdek hier ons gehele assortiment.

Op onze website vind je uitgebreide productinformatie zodat jij zonder problemen het haar kunt verven. Heb je vragen of hulp nodig bij het kiezen van de juiste haarverf producten? Onze klantenservice staat 7 dagen per week voor je klaar om jou te helpen.

Deel deze blog