Dit zegt jouw haarkleur over jou!

Dit zegt jouw haarkleur over jou!

Loop door een willekeurige straat in Nederland en je zult allerlei haarkleuren tegenkomen. Van natuurlijk blond tot geverfd zwart haar, van een lekker knalkleurtje tot hazelnoot bruin. Wij vroegen ruim 900 Nederlandse vrouwen naar hun haarkleur versus verschillende thema’s.

Ben je benieuwd welke haarkleur als meest aantrekkelijk wordt beschouwd? Of welke haarkleur de meeste harten breekt? Lees dan snel verder!

Haarkleur

Om dit te onderzoeken moeten we natuurlijk eerst weten hoe Nederland verdeeld is als het gaat om de haarkleur bij vrouwen.

- 53% van de Nederlandse vrouwen heeft bruin haar van origine

- 39% van de Nederlandse vrouwen heeft blond haar van origine

- 4% van de Nederlandse vrouwen heeft oranje/rood haar van origine

- 3% van de Nederlandse vrouwen heeft zwart haar van origine

Het verven van haren is favoriet onder de Nederlandse vrouwen. Maar liefst 93 procent geeft aan haar haar weleens geverfd te hebben.

Liefde op het eerste gezicht

Welke rol speelt de haarkleur bij het vinden van de liefde van je leven? Die rol is best groot, blijkt uit ons onderzoek. Wat blijkt; soort zoekt soort als het gaat om blondines en vrouwen met bruin haar. Nederlandse vrouwen met blond haar geven de voorkeur aan potentiële partners met blond haar, terwijl vrouwen met bruin haar zich het meest aangetrokken voelen tot personen met bruin haar. 64% van de blonde vrouwen vinden mensen met een blonde haarkleur het meest aantrekkelijk. Bijna zes op de tien vrouwen met een bruine haarkleur vindt iemand met dezelfde haarkleur ook het meest charmant.

Bruine haarkleur de favoriet voor veel vrouwen

Wat opvalt is dat vrouwen met zwart haar niet de voorkeur geven aan hun ‘eigen’ kleur als het gaat om de liefde. Zwartharige vrouwen hebben namelijk het liefst een liefdespartner met een bruine haarkleur. Ook roodharige vrouwen vallen meestal niet op personen met dezelfde haarkleur, maar gaan het liefst voor iemand met bruin haar.

Heb jij een bruine haarkleur? Dan heb je geluk! Van alle haarkleuren heb jij de meest aantrekkelijke kleur, behalve als je het vraagt aan de Nederlandse blondines.

Hartenbrekers

De meeste harten worden gebroken door Nederlandse vrouwen met bruin haar. Hierna volgen de blondines. Dit wordt in het onderzoek bevestigd door de brunettes zelf. Ruim een kwart (26%) van de vrouwen met bruin haar zegt in het onderzoek twee tot vijf harten te hebben gebroken.

De auto in

Heeft onze haarkleur ook effect op ons rijgedrag? Blijkbaar stiekem toch wel iets meer dan we misschien van tevoren zouden denken. Opvallend: van de vrouwen met zwart haar heeft het grootste aantal geen rijbewijs ten opzichte van andere haarkleuren (33%).

Heb jij de auto wel eens laten kussen met een muur of lantaarnpaal? Je bent niet alleen! Maar welke groep vrouwen met een bepaalde haarkleur overkomt dit het vaakst? De verschillen zijn klein, maar vrouwen met oranje/rood haar zijn de winnaars! Zij rijden het vaakst schade met hun auto.

Oranje/rood haar: 65%

Bruin haar: 64%

Zwart haar: 63%

Blond haar: 63%

Karaktereigenschappen

Wij vroegen de Nederlandse vrouwen om hun karaktereigenschappen te ranken. En wat blijkt? Er zit per haarkleur weinig verschil in de eigenschappen die vrouwen aan zichzelf toekennen. Alleen de blondines en de oranje/roodharigen vinden zichzelf nét wat eigenwijzer dan dames met een zwarte of bruine haarkleur.

Verantwoording onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door middel van een survey, die is ingevuld door 911 Nederlandse vrouwen.

Deel deze blog