Dit wil je weten om de perfecte nagels te creëren!

Dit wil je weten om de perfecte nagels te creëren!

Het leven is te kort om saaie nagels te hebben! Maar waar moet je beginnen? Wat zijn de verschillende soorten lak of verlenging en hoe zorg je het beste voor je nagels? In deze blog nemen we je mee in de wereld van nagels en leggen we je de keuzes, verschillen en voordelen uit!

Let op: wij adviseren om naar een betrouwbare nagelstyliste te gaan. Zo ben je zeker van een mooie manicure die lang blijft zitten!

Controleer of jouw nagelstyliste haar diploma’s en certificaten kan tonen en kijk tijdens de behandeling of er goed, steriel gewerkt wordt (met handschoenen aan, op een schone werkplek en bij elke klant een nieuwe vijl). Op die manier kunnen er geen bacteriën van andere klanten worden overgedragen. Ook moet de nagelboor altijd gereinigd worden met alcoholspray voordat je nagelstylist begint aan een nieuwe behandeling. Weet je niet zeker of er professioneel gewerkt wordt? Bij twijfel: niet doen! Je nagels zullen je dankbaar zijn.

Verschillende soorten nagels

Voordat we gaan kijken naar de voordelen van de verschillende soorten nagels, moeten we eersten kijken naar wat de verschillende soorten nagels inhouden.

Gelnagels

Gelnagels zijn een type kunstnagel die populair zijn vanwege hun natuurlijke uitstraling en duurzaamheid. Ze worden gemaakt met behulp van een speciale gel die, nadat deze op de natuurlijke nagel is aangebracht, onder een ultraviolet (UV) of LED-lamp wordt uitgehard.

Let op dat gelnagels en gellak niet hetzelfde zijn. Gellak is een een sterkere lak, die over het algemeen langer blijft zitten dan gewone nagellak. Bij gelnagels wordt er echt een laag op je eigen nagel gebouwd, waardoor je dus ook kan kiezen voor bijvoorbeeld verlenging.

Het aanbrengen van gelnagels gaat in drie stappen:

1. Je stylist brengt een basislaag aan op je nagel en hardt deze uit onder een UV-lamp. Doordat de hars niet aan de lucht droogt, is er meer tijd om de laag te vormen naar je wensen. Met de gel kan verlenging gecreëerd worden, met tips of sjablonen. De basis van gelnagels is een dikke, stroopachtige substantie.

2. Na de basislaag kan de kleur worden aangebracht, in 1 of 2 lagen. Ook deze wordt weer onder een UV-lamp uitgehard. Sommige nagelstylisten brengen alleen een basis aan van gel om de nagel te verlengen, steviger en dikker te maken. Vervolgens kan je dan voor de kleur, net zoals met acryl, voor gellak kiezen. Hierdoor is de bovenste laag weer makkelijk te verwijderen en kun je tijdens je vervolgafspraak makkelijk een ander kleurtje kiezen.

3. Ten slotte wordt een topcoat aangebracht en onder de lamp uitgehard om alle lagen te beschermen.

Voordelen gelnagels

- Gelnagels zien er over het algemeen heel natuurlijk uit en voelen ook natuurlijk aan. Ze zijn flexibeler dan acrylnagels, wat bijdraagt aan hun natuurlijke gevoel.

- Net als bij traditionele nagellak, is er een breed scala aan kleuren en afwerkingen beschikbaar voor gelnagels. Ze kunnen ook worden gebruikt in combinatie met glitter, kleine steentjes, nagelsjablonen of andere decoratieve elementen voor een meer gepersonaliseerde look.

- Gelnagels zijn bekend om hun duurzaamheid en kunnen tot enkele weken meegaan zonder te chippen of te breken. Ze vereisen echter regelmatig onderhoud, zoals opvullen, omdat de natuurlijke nagel blijft groeien.

Nadelen gelnagels

Een nadeel van gelnagels is dat er een branderig gevoel kan ontstaan bij het uitharden onder de uv-lamp. Door het licht van de lamp gaan de moleculen in de gel snel ronddraaien om zo uit te harden. De hand dient dan direct uit de lamp gehaald te worden en mag pas terug in de lamp zodra het branderige gevoel is verdwenen.

Hoewel gelnagels over het algemeen als veilig worden beschouwd, is het belangrijk om ze toe te passen en te verwijderen met de juiste technieken om schade aan de natuurlijke nagels te voorkomen. Langdurig gebruik van UV-lampen heeft ook enige bezorgdheid opgeroepen over huidgezondheid, dus sommige mensen geven de voorkeur aan LED-lampen.

Gelnagels worden eerder afgeraden voor nagelbijters, omdat dit een zachtere en flexibele verlenging/verdikking is van de nagel. Een echte nagelbijter zal dan ook snel de gelnagels eraf hebben. Bij het aftrekken van de gel- of acrylnagels wordt er altijd een beetje van de bovenste nagellaag meegetrokken, zo worden nagels steeds dunner, gevoeliger en poreuzer.

BIAB

BIAB staat voor Builder In A Bottle. Het is een multifunctioneel nagelproduct, want het is een basis, builder en topgel in één. Het is dan ook het perfecte nagelproduct voor wanneer je je niet teveel wilt bezighouden met al die verschillende producten.

Wil jij een gellak aanbrengen op de nagels? Dan is BIAB een snel alternatief voor een sterke basis. Het verstevigt de nagels niet alleen, maar je kunt het ook gebruiken om de nagels te verlengen!

Wanneer je gebruik maakt van BIAB heb je geen basis- of toplaag meer nodig en hoef je de nagels minder te vijlen. Bovendien is het super eenvoudig aan te brengen. BIAB hardt zacht uit en zorgt ervoor dat de natuurlijke nagelgroei wordt bevorderd. Het is ook nog eens ideaal voor de gevoelige nagel.

Voordelen van BIAB

- BIAB versterkt en beschermt de natuurlijke nagel. Het biedt meer flexibiliteit dan traditionele harde gels of acrylnagels, wat resulteert in een meer natuurlijk gevoel en een lagere kans op breken.

- Eenvoudig aan te brengen. Het kan worden gebruikt over de natuurlijke nagel als een overlay, voor kleine verlengingen, of als een basislaag onder gel polish.

- Blijft enkele weken op de nagel zitten zonder te chippen of te beschadigen.

- Hoewel BIAB vaak wordt gebruikt in natuurlijke of nude tinten, kan het ook worden gecombineerd met kleuren en nail art.

- In vergelijking met traditionele gelnagels of acrylnagels, kan BIAB milder zijn tijdens het verwijderingsproces. Het kan worden verwijderd door het te laten weken in een speciale oplossing, vergelijkbaar met het verwijderen van andere gelproducten.

- BIAB is vaak minder beschadigend voor de natuurlijke nagels dan acryl, vooral als het correct wordt toegepast en verwijderd. Het kan zelfs helpen om zwakke of beschadigde nagels te versterken en te herstellen.

Nadelen van BIAB

BIAB is ideaal voor het versterken van natuurlijke nagels en voor kleine verlengingen, maar het is niet geschikt voor het creëren van lange nagelverlengingen zoals je zou kunnen met acryl of traditionele gel.

Niet alle nagelsalons bieden BIAB-behandelingen aan, aangezien het een gespecialiseerd product is. Dit kan het moeilijker maken om een salon te vinden die deze dienst aanbiedt.

Acrylnagels

Acrylnagels worden opgebouwd met een mengsel van acrylvloeistof (liquid monomer) en acrylpoeder. Hierdoor ontstaat een soort van klei die je nagelstyliste op je nagel vormt naar het gewenste resultaat. Zo kun je dus ook je nagels verlengen en een andere vorm geven, met behulp van tips of sjablonen. Er kan gekleurde, glitter, clear of roze acryl gebruikt worden. Meestal wordt er gekozen voor een clear of roze acryl, omdat het makkelijker werkt dan een gekleurde acryl.

Bij een vervolgafspraak kan dan alleen de oude kleurlaag gemakkelijk verwijderd worden en kan je weer een nieuw kleurtje kiezen. Je styliste brengt de acryl aan en het vijlt het in model, daarna droogt de acryl aan de lucht. Hierna kan je een gellak kleur kiezen die wordt aangebracht op de acryl.

Hoe vaak je terug moet komen bij je nagelstyliste verschilt per persoon. De één heeft snel groeiende nagels en moet eens in de twee weken terug, de ander hoeft maar ééns in de zes weken. De meesten klanten gaan eens in de vier weken terug naar hun nagelstyliste voor het opvullen en bijwerken van de nagels.

Voordelen van acrylnagels

- Acryl is heel sterk. Je nagels zullen dus lang mooi blijven en kunnen wel wat hebben. Doordat het zo sterk is, zijn acrylnagels echter niet heel flexibel. Stoot je je nagels echt flink hard, is er hierdoor een grotere kans dat ze afbreken dan bij gelnagels.

- Acrylnagels zijn relatief gemakkelijk te verwijderen. Je nagelstyliste gebruikt hierbij een freesmachine om zo de acryl als het ware weg te vijlen. Probeer dit absoluut niet zelf te doen!

- Ben jij een nagelbijter? Dan kan acryl een manier zijn om te stoppen met bijten.

- Je eigen nagels zijn minder kwetsbaar en zullen dus makkelijker groeien.

Nadelen van acrylnagels

Een nadeel van acrylnagels is dat je eigen nagels zachter en brozer kunnen worden, omdat de natuurlijke nagel geen lucht krijgt. Daarom is het belangrijk dat de nagelriemen altijd goed los gemaakt worden. Daarmee voorkom je ook dat je ingescheurde velletjes naast je nagels krijgt. Deze velletjes ontstaan door een zuurstoftekort van het nagelbed, er wordt dan door de nagel een andere weg gezocht om zuurstof te krijgen.

Acrylnagels hebben regelmatig onderhoud nodig, zoals opvullen, omdat de natuurlijke nagel blijft groeien. Dit opvulproces helpt om de acrylnagel er fris en natuurlijk uit te laten zien.

Het is belangrijk om acrylnagels toe te passen en te verwijderen in een goed geventileerde ruimte vanwege de sterke geur en chemische dampen. Bovendien, als ze niet correct worden toegepast of verwijderd, kunnen acrylnagels schade aan de natuurlijke nagel veroorzaken.

Verschillen tussen acryl- en gelnagels en (gel)nagellak

Gewone nagellak kun je natuurlijk makkelijk zelf verwijderen met nagellakremover. Bij kunstnagels gaat dit iets minder makkelijk: dit kun je het beste bij je nagelstyliste laten doen om ervoor te zorgen dat je je eigen nagels niet beschadigt.

Een goede nagelstyliste kan een prachtige manicure zetten. Hoelang deze meegaat is sterk afhankelijk van de soort manicure, maar ook van de kwaliteit van je eigen nagels. Met gewone nagellak kan je ongeveer een week genieten van mooie nagels, met gelnagels ga je al naar zo'n 3 weken en met acrylnagels zelfs richting de 5 weken! Om ervoor te zorgen dat je nagels in topconditie blijven, is het belangrijk om je handen te hydrateren en schoon te houden.

Do's en don'ts

Ben jij je manicure zat? En wil je de gel- of acrylnagels graag van je natuurlijke nagel verwijderen? Maak dan altijd een afspraak bij je nagelstyliste om dit professioneel te laten doen. Als je dit niet doet, kunnen je natuurlijke nagels behoorlijk beschadigen. Om je nagels de gehele vier werken mooi te houden, raadt de nagelstyliste aan je nagels eens in de zoveel dagen goed te oliën bij de nagelriemen. Je zal merken dat je nagels dan veel mooier blijven.

Zit er lucht onder je acryl of gelnagel? Plak dit dan nooit vast met lijm of andere nagelproducten! Wanneer je dit wel doet, kan er een schimmelnagel ontstaan. Dit is erg vervelend en gemakkelijk te voorkomen. Een schimmelnagel kan ontstaan door lucht onder de kunstnagel, waaronder vuil zich gaat ophopen. Wanneer jij dit dan vastplakt zal dit vuil uit kunnen groeien tot een schimmel en in je nagel kunnen trekken.

Nagelverzorging

Voor mooie, verzorgde nagels is het belangrijk om een goede basis te hebben.

Maak je nagels regelmatig schoon om vuil en bacteriën die infecties kunnen veroorzaken te verwijderen. Duw de nagelriemen zacht terug om de nagelbedden schoon te houden en infecties te voorkomen en hydrateer de nagels en nagelriemen door een vochtinbrengende crème of nagelolie aan te brengen.

Manicure of pedicure benodigdheden kopen

Heb jij producten nodig voor de nagels? Zoek dan niet verder! Haibu heeft een breed assortiment producten voor nagelstylisten. 

Deel deze blog