Onderzoek: hier zijn de meeste en minste kappers in Nederland

Onderzoek: hier zijn de meeste en minste kappers in Nederland

Een kapper nodig? De afgelopen jaren is het totaal aantal kappers in Nederland fors gestegen, namelijk naar een totaal van meer dan 33.000 kappers. Benieuwd naar welke de provincie de meeste of de minste kappers heeft en nog meer andere kappers feitjes? Haibu zocht het voor je uit op basis van de cijfers van de Kamer van Koophandel.

Wij deden onder andere onderzoek naar de kappersdichtheid in Nederland. Uit het onderzoek is gebleken dat de provincie Zuid-Holland over de meeste kappers beschikt, namelijk een totaal aantal van 6619 kappers. Noord-Brabant vult het lijstje aan met een aantal van 5714 en op de nummer drie van het grootste aantal kappers staat de provincie Noord-Holland. Natuurlijk zijn er ook provincies die het minst aantal kappers hebben. Het verschil in aantal met de nummer 1 is dan ook groot. Flevoland is namelijk met een aantal van 812 kappers, de provincie met het minst aantal kappers. Het is een nek aan nek-race met Zeeland, zij hebben er in totaal 880.

Meeste en minste aantal kappers per provincie

Meeste kappers per inwoner

Zuid-Holland mag misschien wel de meeste kappers hebben, maar de provincie met gemiddeld de meeste kappers per inwoner is toch echt de provincie in het verre zuiden. De provincie Limburg heeft namelijk per 435 inwoners een kapper. Zeeland doet het ook goed en heeft net wat minder kapper per inwoner, namelijk 439. In Utrecht moet je waarschijnlijk wat langer wachten voor een kappersafspraak. Hier is het aantal kappers namelijk 1 op de 635.  Hieronder een duidelijk overzicht van de hoeveelheid kappers per inwoner.

Steeds meer kappers in elke provincie

De afgelopen 10 jaar is het aantal kappers fors toegenomen. Het is een indrukwekkende stijging van ongeveer 45%. Door het gehele land heeft de stijging plaatsgevonden. Tussen 2021 en 2022 was de stijging van het aantal kappers het grootst, dat jaar werden er ruim 1349 nieuwe kapperszaken geopend. De provincie die de afgelopen jaren de grootste groei van kappers heeft doorgemaakt is opvallend genoeg de provincie Flevoland, daar heeft een stijging plaatsgevonden van maar liefst 56%.

Groei van aantal kappers in 10 jaar

_________________________________________________________________________

Verantwoording onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van cijfers van de Kamer van Koophandel. Deze zijn geanalyseerd door Haibu in december 2023.

Deel deze blog