Welke haarborstel is geschikt voor jou?

Welke haarborstel is geschikt voor jou?

Het gebruiken van een goede haarborstel is net zo belangrijk als de juiste haarverzorging. Er zijn veel verschillende borstels verkrijgbaar, maar welke haarborstel past bij jou? Lees er alles over in deze blog en vind de perfecte haarborstel voor jouw haar.

Een borstel die past bij jouw haartype is onmisbaar wanneer jij jouw haar op een goede manier wilt verzorgen. Wanneer je een borstel hebt van slechte kwaliteit of je de haarborstel verkeerd gebruikt, kan het haar namelijk beschadigen. Vooral wanneer jij jouw haarborstel dagelijks gebruikt is deze kans heel groot. En dat wil je natuurlijk niet!

Om beschadiging te voorkomen is het dus erg belangrijk de juiste borstel voor jouw haartype te vinden, maar dit kan nog wel eens lastig zijn door het grote aanbod! Wij helpen je graag op weg en leggen jou alles uit over de verschillende soorten haarborstels, zodat jij een geschikte haarborstel kunt vinden.

Hoe vind je de juiste haarborstel?

Om een haarborstel te vinden die perfect bij jou past, is het belangrijk eerst een aantal dingen duidelijk te hebben. Eerst moet je weten wat het effect is dat je wilt bereiken. Dus, wat wil je met de haarborstel doen; Wil je het haar ontklitten en glad maken, gebruik je de borstel voor het stylen van het haar of wil je volume of krullen te creëren? Daarnaast moet je weten welk haartype/haarstructuur je hebt om de juiste borstelharen te kiezen.

Welke soorten haarborstels zijn er?

Er zijn verschillende soorten haarborstels die allemaal een ander effect geven. Een paddle brush, detangler brush en pneumatische borstel ontklitten het haar en maken het glad. Wil je het haar stylen, krullen of volume geven? Kies dan voor een ronde borstel, toupeerborstel, styling borstel of vent brush.

Borstels om het haar te ontklitten en glad te maken

Paddle brush

Een paddle brush is een grote, hoekige borstel, vooral geschikt voor lang haar. De borstel heeft nylon pennen, vaak met een kunststof bolletje er op, maar is ook verkrijgbaar met zwijnenhaar.

De pennen/haren zijn bevestigd aan een rubberen kussen. Het kussen zorgt ervoor dat de druk gelijkmatig over de hoofdhuid wordt verdeeld. De pennen of haren bewegen flexibel mee en glijden voorzichtig door het haar tijdens het borstelen.

Dankzij de paddle brush worden natuurlijke oliën sneller verspreidt, waardoor het haar er mooi glad, glanzend en gezond uit gaat zien.

moma-heart
Denman Borstel Tangle Tamer Ultra geel
(€ 23,00   incl. btw)
moma-check-mark Morgen in huis
moma-heart
Babyliss PRO Paddel Brush Wildzwijnhaar zwart XL
21%
(€ 16,20   incl. btw)
moma-check-mark Morgen in huis

Pneumatische borstel

Een pneumatische borstel verschilt niet veel van een paddle brush. Een pneumatische borstel heeft een ronde vorm en een kleiner oppervlak. Dit maakt de borstel geschikt voor alle haartypes en -lengtes, ook voor kort(er) haar.

Een pneumatische borstel is vaak gemaakt van 100% zwijnenhaar, maar ook vaak een combinatie van zwijnen haar en nylon pinnen of alleen nylon pinnen komt voor. De borstel volgt de contouren van de schedel en stimuleert op deze manier de doorbloeding van de hoofdhuid. Dit zorgt voor gezond haar met een natuurlijke glans.

Let op, door de ronde rand is een pneumatische borstel minder geschikt om te gebruiken bij het föhnen van het haar.

Xelly's favorite moma-heart
Mason Pearson Popular Bristle & Nylon
5%
(€ 156,03   incl. btw)
moma-check-mark Morgen in huis
moma-heart
Sibel Borstel Pneum Classic 72
10%
(€ 4,24   incl. btw)
moma-check-mark Morgen in huis
moma-heart
Max Pro Mohi Bristle & Nylon Spa Borstel Platinum Edition
10%
(€ 53,97   incl. btw)
moma-check-mark Morgen in huis

Detangler brush

De detangler brush zorgt voor het snel en pijnloos verwijderen van klitten uit het haar. Dit komt doordat de kunststof pennen van de borstel dun en flexibel zijn. Door deze dunne en flexibele pinnen zal het haar ook minder snel afbreken.

Antiklit borstels zijn geschikt voor alle haartypes, zelfs voor dik, weerbarstig en krullend haar.

moma-heart
Denman D90 Tangle Tamer Anti-klit borstel zwart
(€ 15,25   incl. btw)
Levertijd 2 - 6 dagen

Borstels om het haar te stylen, krullen of volume te geven

Ronde borstel

Met een ronde borstel creëer je meer krullen, slag of volume in het haar. Deze borstel wordt dan ook altijd in combinatie met een föhn gebruikt.

De rondborstels zijn verkrijgbaar in verschillende diameters. Een borstel met een kleinere diameter geeft een stevigere krul en zijn het meest geschikt voor kort haar. Gebruik een ronde borstel met kleine diameter nooit voor lang haar. Dit zorgt vrijwel altijd voor klitten en knopen in het haar. Wil je halflang of lang haar meer volume of slag geven, kies dan voor een krulborstel met een grotere diameter.

moma-heart
Olivia Garden NanoThermic Ceramic + Ion Thermal 12 mm
(€ 15,79   incl. btw)
moma-check-mark Morgen in huis

Toupeerborstel

Voor het creëren van meer volume in halflang en lang haar gebruik je een toupeerborstel, ook wel een backcomb brush genoemd. De borstel heeft een smalle, rechthoekige vorm en met nylon of zwijnenhaartjes. Het creëren van volume doe je door tegen het haar in te kammen.

Het gebruik van een toupeerborstel is zeer effectief, maar let op dat je dit niet te vaak doet. Het touperen is namelijk schadelijk voor het haar. Zorg er daarom altijd voor dat je het haar goed verzorgd.

moma-heart
ghd Narrow Dressing Brush
5%
(€ 31,93   incl. btw)
moma-check-mark Morgen in huis
moma-heart
Sibel classic borstel nr. 50
18%
(€ 6,43   incl. btw)
moma-check-mark Morgen in huis

Styling borstel

Een styling borstel is een ontzettend veelzijdige haarborstel. Met deze borstel kan je het haar stylen, ontklitten en meer volume geven.

De styling borstel heeft een de vorm van een halve cilinder. De kunststofpennen hebben een bolletje op de punt en zijn verdeeld in rijen van 5, 7 of 9. De borstel is ideaal voor kort tot halflang haar.

moma-heart
Denman D3M Borstel Zwart
5%
(€ 15,75   incl. btw)
moma-check-mark Morgen in huis
moma-heart
CHI 9 Row Styling Brush
29%
(€ 16,01   incl. btw)
moma-check-mark Morgen in huis

Vent brush

Een vent brush is ideaal te gebruiken in combinatie met een föhn. Doordat de borstel openingen heeft, kan lucht zich gemakkelijk verplaatsen. Daarnaast is er veel ruimte tussen de kunststof pennen. Zo creëer je een betere luchtstroom waardoor het haar sneller droog wordt.

Er zijn tegenwoordig verschillende types vent brushes verkrijgbaar, wat de borstel geschikt maakt voor bijna alle haartypes.

moma-heart
Haibu Haarborstel
(€ 2,36   incl. btw)
moma-check-mark Morgen in huis

Welke borstelharen voor welk haartype?

Wanneer je weet welk type haarborstel je wilt hebben, is het belangrijk te kijken welk type borstelharen en/of pennen bij jouw haartype passen. Je hebt de keuze uit de volgende soorten borstelharen/pennen:

Zwijnenhaar/boar bristle

Een borstel met varkenshaar of zwijnenhaar is ideaal voor kort en fijn haar. Doordat de meeste haarborstels met zwijnenhaar een hoge dichtheid van stugge, maar flexibele haartjes hebben, heeft de borstel veel grip op het haar, maar is het een zachte haarborstel die de haren niet lostrekt.

Daarnaast zorgt het zwijnenhaar ervoor dat de haarschubben worden gesloten. Hierdoor blijft de vochtbalans van het haar behouden en wordt het haar heerlijk zacht en glanzend.

Synthetisch haar/nylon bristle

Voor haar dat dik, langer en weerbarstig is, wordt een borstel met synthetisch haar aangeraden. Borstels met synthetisch haar kunnen uit allerlei verschillende materialen bestaan, zoals rubber en kunststof, maar vaak wordt voor dit soort pennen nylon gebruikt. Een borstel met synthetische pennen glijdt soepel door het haar.

Haar en synthetisch

Een borstel die geschikt is voor zowel dun als dik haar, is een borstel met een combinatie van zwijnenhaar en synthetische haren. Doordat deze borstel geschikt is voor alle haartypes, is het voor zowel de PRO als beautyliefhebbers een ideale borstel om te hebben.

De nylon bristles zorgen ervoor dat het haar ontklit en glad wordt, terwijl het natuurlijke zwijnenhaar het haar glad en glanzend maakt.

Metalen pennen

Metalen pennen zijn erg onvriendelijk voor het haar. De pennen zijn niet flexibel en zullen het haar sneller beschadigen. Ook is een borstel met metalen pennen gevaarlijk om te gebruiken tijdens het föhnen, omdat de pinnen erg heet worden. Wij raden dan ook af om een borstel met metalen pennen te gebruiken!

Keramische pennen

Pennen met keramische eigenschappen vind je vooral bij tools als krulborstels en warme luchtborstels. Deze tools zorgen ervoor dat het haar sneller droogt en brengen het haar gemakkelijk en snel in model. Borstels en tools met dit soort pennen zijn geschikt voor alle haartypes.

Wat is de beste haarborstel?

Wat de beste haarborstel is, is dus verschillend per haartype en gebruiksdoel. Onze tip is om in ieder geval te investeren in een goede haarborstel, daar krijg je nooit spijt van!

Is het voor jou na het lezen van deze blog helemaal duidelijk welke haarborstel je nodig hebt? Ga dan direct naar onze categorie met professionele haarborstels en shop direct de borstel van jouw keuze!

Heb je wat meer hulp nodig? Neem dan gerust even contact op met onze klantenservice. Zij staan 7 dagen per week voor je klaar om jou te voorzien van persoonlijk advies en je te helpen met het kiezen van de juiste haarborstel.

Deel deze blog